Esin KOCA ÖZSOY
Kitap Tanıtımı: "Marifetler" isimli kitabı Esin KOCA ÖZSOY tanıttı. (17 Ağustos 2006)
Adı : Marifetler
Yazar : Ursula K.Le Guın
Yayınevi : Metis
Yorumlayan : Esin KOCA ÖZSOY
Niçin Okuyasınız ?
Daha Önce Le Guin okudunuz mu ? Benim, Le Guin ile tanışmam “Mülksüzler” romanı ile olmuştur. Yaşadığımız dünyanın dışında kurgulanmış, başka bir dünyadan söz ediyordu. Le Guin’e işte o zaman hayran oldum. Kitap, bilimkurgu türünde yazılmış bir klasiktir.
Ve şimdi Le Guin “Marifetler” kitabıyla yeniden karşımızda. Le Guin hayranlarının bir çırpıda okuyacakları bu kitap, bilimkurgu ve fantastik roman türünün kraliçesiyle tanışmamış okuyucuları için güzel bir tanışma fırsatı. Orrec ile Gry’in öyküsünde kaybolmaya değer.
Kitaba Dair...
“Kendin Olmak”; kitabı bir cümle ile anlatmak isteseydim bu cümleyi kullanırdım. Kendilerine çizilmiş olan alın yazısını kabul etmeyip, kendileri olmak isteyen bu iki gencin serüveni, yaşadığımız hayatı tekrar sorgulamamıza neden oluyor.
Kitap, hayal dünyamızı harekete geçirecek fantastik unsurlar taşıyor. Her ne kadar hikaye, dağlı Orrec ve Gry’in çevresinde geçse de aslında biz dağlı ile ovalı, güçlü ile güçsüz bir başka deyişle marifetli ile marifetsizin dünyasında fantastik bir gezintiye çıkıyoruz. Bilimkurgu türünün eğlenceli yanlarından biri de bu değil midir? Koltuğunuza oturmuş, elinizde bir fincan çayla dilediğiniz her yere gidebilirsiniz.
Kitapta Beni Etkileyen Satırlar...
“Üzülmek de, kör olmak gibi garip bir iş; nasıl yapılacağını öğrenmesi gerekiyor insanın. Yas tutarken insanlar birbirlerine destek oluyor, ama o ilk ağlama krizlerinden, yapılan konuşmalardan, hatırlanan güzel günlerden, yakılan ağıtlardan ve mezar kapandıktan sonra insan hüznünü paylaşamıyor. Bu tek başına taşınan bir yük. Nasıl taşıdığında sana kalmış. Daha doğrusu bana öyle geliyor. Belki böyle söyleyerek Gry’a, evdeki ve arazideki insanlara, dostlarıma nakörlük ediyorum; yanımda olmasalardı karanlık yılda omuzlarımdaki yükü taşıyamazdım. “
“Tam içinde yaşarken, hayatınızın bir hikaye olduğunu fark etmeniz, onu hakkıyla yaşamanıza yardımcı olabilir. Gerçi, hayatınızın nasıl süreceğini veya nasıl biteceğini bildiğinizi düşünmeniz akıllıca olmaz. Bu ancak bittiğinde öğrenilebilecek bir şeydir.” |