12.12.2017, Salı
 
 
ENGLISH    
 
ANASAYFA
HAKKIMIZDA
ÜRÜNLERİMİZ
PAYDAŞLIĞIMIZ
ÖDÜLLERİMİZ
REFERANSLARIMIZ
İNSAN KAYNAKLARI
BİZE ULAŞIN


Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Untitled Document
PAYDAŞLIĞIMIZ - AKLIN YOLU

Tavuk

Merhaba,

Öncelikle ürün adımızı belirlerken zorlandığımızı söylemem gerek. Çünkü üreticiler PİLİÇ ETİ tanımını kullanmayı tercih ediyor. Yaş grubuna göre sıralarsak Civciv, Piliç ve Tavuk olarak adlandırılan bu hayvan, aslında Piliç yaşlarındayken kesilip tüketime sunuluyor. Bu nedenle üreticiler PİLİÇ ETİ demeyi daha doğru buluyor. Yaş açısından bakıldığında haklılar da.

Bunun yanısıra hayvanları tanımlarken olgun haldeki isimlerini kullanma geleneğimiz var. Nedense hayvanların genç ya da çocukları için konulan isimler, çoğunlukla insanlara sıfat oluyor. Bu noktaya nereden geldiğimi soracak olursanız; lise yıllarımda bir arkadaşım bir diğer arkadaşıma sinirli bir sesle “yavşak” demişti. Ben de bu kelimeyi ilk defa duydum, merak edip sözlüğe baktım: bit yavrusu demekmiş. O gün bugündür bu konu hep ilgimi çeker. Herhalde siz de duymuşsunuzdur “tay gibi maşallah” ya da “seni sıpa seni” türünden tanımlamaları.

İşte bu nedenle bu ayın ürünü tavuk.

Tavukçuluk sektörünü ise Sayın M. Kemal AKMAN, Mayıs 2003 tarihli yazısında şöyle özetliyor:

İnsanoğlunun tavuk eti ve yumurta tüketiminin tarihi, ilk insanların avlanmaya başlaması ve doğada rasgele buldukları yumurtaları toplaması kadar eskiye dayanmaktadır. Teknolojinin tavukçuluk sektörüne kolaylıkla adapte edilmesi ile sektör son 50 yılda dünya üzerinde hızlı bir gelişme sürecine girmiştir. Ülkemizde de kısa sürede gelişen tavukçuluk sektörünün, başta dengeli beslenme olmak üzere işsizlik, kente göçün engellenmesi ve ekonomiye yaptığı katkılar ile daha da güçlenmesi kaçınılmazdır.

Tavukçuluk 1970’li yıllarda aile işletmeciliği şeklinde, pahalı ve sınırlı üretim kapasitesi ile faaliyette bulunmuştur. 1980’li yıllarda entegre tesislerin çoğalması ve sözleşmeli üretim modelinin uygulanması ile önemli bir yapısal değişim göstermiştir.

1990’lı yıllarda büyük yatırımlar yapılarak dünya standartları yakalanmış ve üretim sürekli artırılarak bu günlere gelinmiştir. 1990–2000 dönemi içinde tavuk eti üretiminin yıllık ortalama büyüme hızı %14,4’tür. Sektörün büyüme trendi sadece 1994 ve 2001 kriz yıllarında düşüş göstermiştir.

2000 yılı üretimine göre Türkiye 766.000 ton üretimle dünyada 13. sırayı almaktadır. Tavuk eti üretimi ülkemiz insanlarının dengeli beslenmeleri  için stratejik öneme sahiptir.

Türkiye’de kırmızı et üretiminin giderek gerilemesi sonucu ortaya çıkan hayvansal protein açığı, tavuk eti üretiminin artışı ile dengelenebilmiştir.

Fert başına piliç eti tüketimi 1994 yılından 2000’e kadar %136 artarak 11.68 kg’a ulaşmıştır.

Sektörde kayıt dışında kalanlar dahil yaklaşık 10.000 adet piliç eti üretim, 5.000 adet de yumurta işletmesi mevcuttur.

Geçimini kanatlı sektöründen temin eden (üretici çiftçi, sektörle ilgili esnaf, yem, ilaç, yan sanayi, nakliye, pazarlama dahil) insan sayısı 2 milyon kişidir. Sektörün yıllık cirosu 2,5 milyar $ civarında olup GSMH içindeki deki payı %1,7 dir.

Kanatlı sektörü ülkemiz tarımı içinde en güçlü olan sektörlerden biridir. Türkiye’nin günlük kesim kapasitesi 3500 Ton, yıllık kesim kapasitesi de yaklaşık 1.050.000 Ton’dur.

Sektöre dair bazı önemli bilgileri ve linkleri yazının sonuna ekledim. Daha ayrıntılı bilgi için bu linkleri kullanabilirsiniz. Bedeli ödenmiş deneyimleri merak ediyorsanız Vural GÖRENER’in “Ben Patron Değilim” isimli kitabını öneririm. Ben BANVİT’ten temin ettim, sanırım sizler de aynı yolu izleyebilirsiniz.

Bu sektörle MERLİN’in tanışması 1996 yılının Mart ayında oldu. Satış ve Dağıtım açısından dikkatimizi ilk çeken şey o yıllarda ne olursa olsun kamyona yüklenmiş bir malın mutlaka satılmasının istenmesiydi. Çünkü ürünün iade alma maliyeti çok yüksekti. Bu nedenle satış elemanlarının çeşitli biçimlerde yetkilendirilebilmesi en çok aranan özelliklerden biriydi. Bir de kuşkusuz ağırlık barkodunun okunması ve işlemlerin buna göre yapılması isteniyordu. Bunları zaten yapmıştık ve birkaç yeni özelliği eklemek sorun yaratmayacaktı.

Esas sorun bir tavuğu kestiğinizde ikiden daha fazla but ya da kanat üretme şansınızın olmamasıydı. Bu nedenle toplanan siparişlerin tümünü aynen karşılamanız olanaklı değildi. Toplanan siparişlerden hareketle optimum üretim planının oluşturulması gerekiyordu. Optimum sipariş karşılama oranının bilgisayar kullanılarak bulunması, bu sektörün MERLİN’e yaptığı en önemli katkı oldu. Bu hesaplamaları yapabilmek için Optimizasyon Modülü’nü geliştirdik.

1996 yılında başlayan çalışmalarımızın bugün geldiği noktada müşterilerimiz merkez ile tüm bayii ve bölgelerini bilgisayar ortamına geçirmiş durumda. Şu anda Türkiye genelinde yapılan satış bilgileri ertesi gün sabah merkezde analiz edilebiliyor. Hatta merkez anlaşmalı müşterilerin faturaları ertesi gün kesilebiliyor.

Fabrikadan rafa gidene kadar yaşanan kayıplar ciddi oranda azaltıldı. Cirosal büyüklükleri ise çalışmaya başladığımız günlerle kıyas kabul etmez. Ürün gelişimine hiç değinmeyeceğim. Çünkü biz çalışmaya başladığımızda 75 ürün vardı ve 250 farklı ürün hayal gibi duruyordu. Oysa bugün 750 aktif ürün sahaya sürülüyor.

Yani birlikte çok büyüdük. En büyük hayalim yurtdışında ki satışlarını da SuperMIRACLE ile izledikleri günü görmek. İşte o zaman hep beraber hakettiğimiz yerde olacağız.

Sevgiyle kalın,

Melek BAR ELMAS

 

 

 

Dernekler

 

 

 

  BESD-BİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği

Veteriner Tavukçuluk Derneği

The World's Poultry Science Association 

Yumurta Üreticileri Derneği

Hayvan Besleme Bilim Derneği

         Veteriner İlaç Sanayicileri Derneği

 

 

 

   Türkiye Yem Sanayicileri Derneği

Kanatlı AR-GE A.Ş.

Kanatlı.NET

Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği

 WEB Sitesi Olan Üreticiler

ABALIOĞLU DAMIZLIK

AK PİLİÇ

BANVİT 

 BOLCA HİNDİ

 

 

BOZOK TAVUKÇULUK (AYTAÇ)

EMRE & PAK PİLİÇ

ER PİLİÇ

GÜRES TAVUKÇULUK

KESKİNOĞLU DAMIZLIK

KÖY-TÜR

PAK TAVUK

PINAR ENTEGRE A.Ş.

 

 

 

 ŞEKER PİLİÇ

ŞEN PİLİÇ

 Türkiye’deki diğer üreticilere http://www.telerehber.com/food14.htm adresinden ulaşabilirsiniz.  

 

 

Sertifika alan kuluçkahane ve damızlık işletmelerinin güncel listesine erişmek için http://www.kkgm.gov.tr/Birimler/Hayv_Sagl/Kuluckahaneler.htm adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Devlet Kuruluşları

Devlet İstatistik Enstitüsü

İstanbul Ticaret Borsası

T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı

Devlet Planlama Teşkilatı

T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

Basında Tavuk

Türkiye Bilimsel Tavukçuluk Derneği

1985’te İngiltere ile yapılan anlaşmayla merkezi Ankara'da bulunan "Bilimsel Tavukçuluk Derneği" nin, merkezi İngiltere'nin Aylesburg şehrinde bulunan " Dünya Tavukçuluk Bilimi Derneği" ile işbirliği yapmasına izin verilmesine dair Bakanlar Kurulu Kararı alındı.

Ayrıntılı bilgi için: http://ekutup.dpt.gov.tr/disekono/anlasma/1985.html

Tavukçuluk Bilimi Derneği

Türkiye tavukçuluğunda gelişmeler ve hedefler

  • Hayvansal protein kaynağının karşılanmasında tavukçuluğun yeri ve önemi  
  • Dünya Et Tüketimi  
  • Türkiye Tavukçuluğundaki Gelişmeler  
  • Dünya Yumurta Üretimi
  • Dünya Piliç Tüketimi  
  • Üretim Hedefleri  
  • Tavuk Ürünleri Tüketim Hedefleri  
  • Pazarlama Hedefleri  
  • Türkiye Tavukçuluğundaki Pazarlama Açısından En Önemli Sorunlar ve Çözüm Önerileri  

Dökümanı indirmek için:

www.zmo.org.tr/etkinlikler/5tk02/31.pdf

Gümrük Birliğinin, Türk Ekonomisi Üzerine Ekonomik ve Sosyal Etkileri, İşletmeler Üzerindeki Tesirleri (5.1.2000)

(Tavukçuluk Sektörü Açısından İnceleme)

http://plan8.dpt.gov.tr/ab/tavukcul.html

Tavukçuluk Sektörüne Destek  (02.2001)

http://www.tarim.gov.tr/arayuz/5/haberayrintisi.asp?ID=102

Beyaz ete vize çıkmadı (4.06.2001)

http://www.aeri.org.tr/haberler/Eskihaberler/fforum040601-1.htm

Beyaz etin önünü açacağız (08.2003)

http://www.tarim.gov.tr/arayuz/5/haberayrintisi.asp?ID=178

Nisan 2003 raporu

www.cevre.gov.tr/birimler/cedp/banvid%20ced.pdf

Türk Tavuğu AB sınavından geçecek (21.08.2003)

http://www.zaman.com.tr/2003/08/21/ekonomi/h9.htm

AB’den Türk piliç üreticilerine yeşil ışık (12.2003)

http://www.banvit.com.tr/banvit_tr/birlikteelele/birlikte.htm

•
Süt ve Ürünleri
•
Kuruyemiş
•
Çay
•
Ekmek
•
Alkollü İçecekler
•
Tavuk

 

Neden Yazılım Devi Olamadık ? (Melek BAR ELMAS)
Genel Müdürümüz Melek BAR ELMAS TRT Televizyonuna "Üretimden Kalkınmaya" programına konuk konuşmacı olarak katıldı...
Melek BAR ELMAS "RADYO PINK"te...(22 ve 24 Nisan 2007 tarihlerinde)
İnternet ortamında "Destek Hizmetlerimiz" başladı. 02.10.2006
"Türkiye Bilgisayar Yazılım Meclisi" oluşturuldu.
KAGİDER'in ikinci üye Workshop'u 28 Mart 2007 tarihinde Genel Müdürümüz Melek BAR ELMAS'ın da katılımıyla gerçekleşti.
Alem Dergisi (21.03.2007) KAGİDER'de Görev Değişimi
Pazarola Dergisi : "Ödül, Gurur, Bilgisayar, Poğaça" Şubat 2007
Ücretsiz "Temel MS Excel" seminerimizi gerçekleştirdik. 31 Ocak 2007
Ücretsiz "Temel MS Windows" seminerimizi gerçekleştirdik. 10 Ocak 2007
İşte "Akıl İşleri" GLOBAL Aralık 2006
© Copyright MERLİN BİLGİSAYAR 2005