Melek BAR ELMAS
Toplantı : TOBB Türkiye Sektör Tanıtım ve İstişare Toplantısı
Yer : TOBB-ETÜ Ankara Tarih : 21 Kasım 2006
Toplantının Amacı :
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde ilk kez kurulan Sektör Meclisleri’nin Başkan ve Başkan Yardımcılarının tanışması ve çalışma ilkelerinin görüşülmesi.
Toplantıya Dair…
Toplantı TOBB Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali Coşkun’un açılış konuşmalarıyla başladı. TOBB çalışmalarının tanıtımının ardından Sektör Meclisi Üyeleri tanıştı. Toplantı, meclislerin çalışma biçimine dair görüş ve önerilerin sunulmasıyla sona erdi.
Toplantıdan İzlenimler …
Toplantı Türkiye’de bir ilke imza atıyor olmanın gururunu ve bir araya gelmenin coşkusunu yansıtıyordu. Yaklaşık 150 kişinin üzerindeki, her biri kendi alanının önemli isimleri olan Meclis üyelerinin heyecanı tüm toplantı boyunca devam etti.
Toplantıda beni en çok etkileyen, Sayın Hisarcıklıoğlu’nun ayağı yere basan ve verilerle donatılmış konuşması oldu. Konuşmanın ana teması, “Ekonomik göstergeler son 4,5 yılda %36 büyümeyi gösterirken, özel sektör niçin kendini sıkıntıda hissediyor, sorunlarımız nelerdir ve bunları nasıl aşabiliriz ?” idi. Benim de sık sık kendime sorduğum bu sorunun açık ve net nedenlerini duymak, dinleyicileri rahatlattı. Çünkü nedenini bildiğiniz bir sorunu çözmenin çok daha kolay olacağı hepimizin malumuydu.
Devletin bütçe açığının temel kalemini sağlık harcamaları oluşturuyor. Bunun da özellikle Yeşil Kart uygulamasının suistimalinden kaynaklandığı rakamlarla açık bir şekilde görülüyor. Yaklaşık 72 milyon nüfusumuz var iken kullanılan Yeşil Kart sayısı 100 milyon.
Devlet bütçedeki açığı kapatmak için vergilere yüklenmiş durumda. Eylül 2005 ile Eylül 2006 karşılaştırıldığında, devletin vergi gelirlerindeki artış %17. Bu da bizi OECD ülkeleri arasında vergi artış oranıyla 1. sıraya oturtuyor.
Vergi yükünün artmasına, enerji ve personel maliyetinin yüksekliği eklenince, Özel Sektör, çareyi ara mamulleri ithal etmekte buluyor. Bunun üzerine iç piyasadaki ara mamul üreticileri birer birer kapanmaya başlıyor. Böylece şirketlerimiz hammadde ve ara mamulü ithal edip, mamulünü üretiyor ve satıyor. Bu durum iç piyasayı küçültüyor. Bugün hissettiğimiz sıkıntının açıklaması işte böyle…
Bu arada benim en ilgimi çeken şey ise; elektrik faturalarının %2’sinin hala TRT’nin payı olmasıydı. TRT’nin bugünkü haline bakıldığında, düşünülmesi gereken bir konu…
Sayın Hisarcıklıoğlu’nun altını önemle çizdiği bir diğer konu ise, şu anda Özel Sektörün dış borcunun 111 milyar USD’a yükseldiği oldu. Bu nedenle dolarda gerçekleşecek en ufak bir artışın özel sektörü ciddi bir krize sokacağını belirtti. Sayın Hisarcıklıoğlu, ihracatçıları dolar artış taleplerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Sektör Meclislerinin yapacağı çalışmaların sonuçlarını heyecanla bekliyorum. Hepimize hayırlı olsun.
|