Kitap Tanıtımı : "Yasak İlişkiler" isimli kitabı Melek BAR ELMAS tanıttı. (27 Ocak 2007)
Adı : Yasak İlişkiler (Cashelmara)
Yazar : Susan Howatch
Yayınevi : Altın Kitaplar Yayınevi www.altinkitaplar.com.tr
Niçin Okuyasınız ?
İrlanda ilginizi çekiyor ve 19. yüzyıl İrlanda’sını merak ediyorsanız bu kitabı okuyun…
Kitabın yeni baskısı olmadığı için sadece ikinci elini bulabileceğinizi hatırlatmak isterim.
Kitaba Dair…
Kitap; İrlanda’nın Cashelmara yöresinde toprakları bulunan bir İngiliz lordunun ve onun oğlunun hikayesini anlatıyor. Hikaye 19. yüzyıl, İngiltere, İrlanda ve Amerika’sı hakkında ilginç veriler içeriyor.
Birden çok kahramanın ağzından yazılmasıyla, kitap değişik bir kurguya sahip. Son derece akıcı ve elinizden bırakamıyorsunuz. Özellikle kişilik analizleri ve davranış tanımlamaları çok başarılı.
Kitabı ilginç kılan bir diğer özellik; İrlanda’yı İngilizlerin ağzından anlatmasına rağmen, tarafsız kalabilmesi.
Bir de içinde kırmızı kurdela ayıracın olduğu ciltli kitapları çok özlemişim. Neden artık kitaplara bu tür ayıraçlar koymazlar ?... Maliyetleri düşürmek, kitap okumayı artırdı mı?...
Kitapta Beni Etkileyen Satırlar…
“Bir sabah Patrick’e, “Bir İngiliz’den daha İngiliz olmaya karar verdim.’” dedim. … ”İngiliz aksanıyla konuşmayı öğreneceğim.”
Patrick şaşırarak, “İngilizlerin aksanı yoktur.” dedi. “İngilizce konuşurlar. Aksanı olan yabancılardır.” “ (Sayfa: 96)
“Yaşayan ölülere bakıyorduk. Bir zamanlar erkek ve kadın olan yarıçıplak, cinsiyetsiz, gri derili gölgeler vardı karşımızda. Şiş karınlı, kara dilli, küçük korkuluklar da vardı kucaklarda, ellerde.
Sessiz mırıltılar, anlamsız, insanlıktan çıkmış bir biçimde yeniden başladı. İskelet kollar, yardım istemek için bize doğru uzandı.” (Sayfa: 305)
Kitapta Yer Almayan Satırlar…
Kitabı; 25 Şubat 1990 tarihinde, “Basic Programlama Dili Kursu”nu tamamlayan öğrencilerim diploma töreninde hediye etmişti.
Kitabın adı ve kapağındaki resim bana cazip gelmedi. Kitabın basım yılı 1983 olduğundan güncel bir kitap değildi ve o zamanlar internet olmadığı için hakkındaki yorumları okuma olanağım da olmadı. Kitabı, kütüphanemin okunacaklar bölümüne koydum. Yıllarca da orada kaldı.
Ocak ayında sigarayı bırakma kararı aldığımda, beni yormayacak ve oyalayacak bir kitap okumanın bu dönemde yararlı olacağını düşündüm. Kütüphanede göz gezdirirken, bu kitabı görünce okuyayım dedim.
İşte o zaman anladım kitap isimlerinin ne kadar önemli olduğunu. Kitabın adının çağrıştırdıkları ile kitabın konusu arasında neredeyse hiç ilişki yok. Kitap İrlanda’nın İngiliz sömürgesi olduğu 19. yüzyıldan bir kesiti anlatıyor.
İrlanda’nın bugün geldiği yerin nedenlerini merak edenler için oldukça güzel bilgiler içeriyor. Kitap İngilizler tarafından anlatılıyor. İrlandalılar açısından konuyu merak edenlerin “Angela’nın Külleri” isimli kitabı mutlaka okumaları gerek.
Bu kitapların canınız sıkkın olduğu zamanlarda okunamayacak kadar acıklı olduğunu hatırlatmak isterim. Keyfiniz yerindeyken ya da mangal gibi bir yüreğiniz varsa okuyabilirsiniz.
Ayrıca kitabı ararken sadece ikinci elinin olduğunu görünce şaşırdım. Bunun üzerine yayınevini aradım. Şu anda baskı yapmadıklarını söylediler.
Kitap ilk kez 1974’de yayınlanmış. Şu anda Amazon’da 2004 yılı baskısı satılıyor.
Anlayacağınız, kitap Türkiye’de yanlış pazarlama stratejisine kurban gitmiş. Yazık, çok yazık…