Merhaba,
Ekmek, belki de insanların işledikleri ilk gıda ürünü. Tarihi bugünkü bulgular ışığında M.Ö. 4000 yıllarına dayanıyor. Bugün yemeye alışık olduğumuz mayalı ekmeği yapabilmek için ise atalarımız tam 2200 yıl beklemişler. Bugünün hızlı dünyasına baktığımızda ne büyük sabır değil mi?
Ekmek, hakkında en çok atasözü olan gıda maddesi ve Türkler’in vazgeçilmezlerinden biri. Tükettiğimiz gıda maddelerinin %66’sı tahıllardan bunun da %56’sı ekmekten oluşuyor. Kişi başına ortalama tüketim 400 gram. Diğer bir deyişle bir kişi günde iki ekmek yiyor. Hatta gelir düzeyi düştükçe bu miktarın daha da arttığını görüyoruz. Bu rakamlardan hareketle kabaca bir tahmin yaparsak günlük ekmek tüketimi en az 70 milyon adet. Gördüğünüz gibi ürün yaratma kabiliyeti yüksek, dinamik ve çok büyük bir pazar.
Sizin için web adresleri ararken, beni en çok eğlendiren ve düşündüren, şu anda ABD’de yaşayan bir Türk vatandaşının, orada öğrendiklerini (herhalde biraz da vatan hasretiyle) bizimle paylaşmak için hazırladığı site oldu: www.ruki.org Bu siteyi mutlaka ziyaret edin. İçerisinde bir çok ilginç bilginin yanısıra, herkesin evde yapabileceği kolay fakat çok lezzetli ekmek tarifleri de mevcut.
Ekmek pazarıyla MERLİN’in tanışması 2000 yılında, UNO ile oldu. O ana kadar yaptığımız tüm satış dağıtım sistemlerinde görmediğimiz kadar karmaşık bir iade işleyişi ve bir o kadar karmaşık prim sistemiyle karşılaştık. Bunun yanı sıra sabaha karşı yapılan yüklemeler, sistemin kuruluş aşamasında destek ekibimizin vardiyalı çalışmasını gerektirdi.
Bu sektörde yaptığımız çalışmaların müşterilerimize en büyük katkısı, satış noktasına hızlı ve yeterince ürün bırakarak, iade oranını düşürebilmeleri oldu. Türkiye’de tüketiciler ekmeği taze tüketmek istiyor. Ekmek hızla tüketicisine ulaşmaz ise satılamıyor. Bu da iadeyi, iade ise maliyetleri artırıyor.
Bir diğer önemli katkımız da üretime anlamlı geri bildirim vererek, doğru üründen, doğru miktarda üretilmesini sağlamak oldu. Çünkü çeşit arttıkça üretimi planlamak zorlaşıyor. Kurumun doğru üretim stratejisini oluşturabilmesi, sahadan elde edilen elektronik ortamdaki yorumlanabilir bilgilerin kalitesine bağlı.
İleriye baktığımda, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’da Türk fırıncıların elde ettiği başarıları, bir dünya markası haline dönüştürebileceğimize inanıyorum. Şimdiden “Simit” pek çok yabancı kitapta beğeniyle anlatılan ve bizim ürettiğimiz bir marka. Ramazan pidelerimiz, Karadeniz ekmeklerimiz sırada ünlü olmayı bekliyor. Bence bu sektör, sahip olduğumuz zengin ekmek kültürünü, başarıyla bütün dünyaya ve geleceğe taşıyacak.
Sağlıcakla kalın,
Melek BAR ELMAS
23 Nisan 2004
Dernekler, Mevzuat ve Tarifeler:
İllere göre ekmek fiyat tarifeleri
http://www.tesk.org.tr/tr/guncel/ekmek.html
Ekmek hakkında aradığınız pek çok şeyi bulabileceğiniz bir adres
http://www.ekmekdunyasi.com/
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2002/13)
http://www.tuketiciler.org/bilgibelge/ekmek-tebligi.asp
Ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği
http://www.okyanusbilgiambari.com/tgm/Tebl/T-EkmekEkmekCesitleri.pdf
Türkiye Fırıncılar Federasyonu
www.turkiyefirincilarfedarasyonu.com
Ekmek Hakkında
www.ekmekcilik.com
WEB Sitesi Olan Ekmek Üreticileri:
İstanbul Halk Ekmek
http://www.ihe.com.tr/
UNMAŞ Unlu Mamuller San. ve Tic. A.Ş.
www.uno.com.tr
KARMEZ Birleşik Gıda San. Ve Tic. A. Ş.
http://www.karmez.com.tr
UNTAD
http://www.untad.com
Ceylan Ekmek
http://www.ceylanekmek.com/
DOYGUN Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti.
www.doygun.com.tr
BESAŞ
http://www.besas.net
Nimet Gıda A. Ş.
http://www.nimetgida.com/
VELİOĞLU Ekmek ve Gıda San. Üretim Pazarlama Tic. Ltd. Şti.
www.velioglu.com
Antalya Halk Ekmek
www.ekdag.com.tr
Ulukaya Ekmek
www.geocities.com/ulukayaekmek
Kendi ekmeğinizi kendiniz yapmak istiyorsanız aşağıdaki siteleri ziyaret edin:
Un için
www.sokeun.com.tr
Maya İçin
www.mauri.com.tr
Ev tipi ekmek makinası
http://www.otomatikekmek.com/
Zengin yiyecek tanımlari ve tarifleri olan bir site
http://www.refdesk.com/food.html
Çok başarılı tarifler
www.ruki.org
Basında Ekmek
Zengin ekmek, tam ekmek
http://www.milliyet.com.tr/2004/04/21/yazar/uras.html
Vazgeçilemeyen besin kaynağı EKMEK!
http://medline.superonline.com/kategori.php?sayfa=7&yazi=92
"Tarım Ülkesi" Türkiye'de Ekmek Kavgası!
http://www.bianet.org/2002/09/17/13199.htm
Mayasız ekmek kansızlığa yolaçıyor
http://www.ntvmsnbc.com/news/265239.asp
|