26.04.2024, Cuma
 
 
ENGLISH    
 
ANASAYFA
HAKKIMIZDA
ÜRÜNLERİMİZ
PAYDAŞLIĞIMIZ
ÖDÜLLERİMİZ
REFERANSLARIMIZ
İNSAN KAYNAKLARI
BİZE ULAŞIN


Kullanıcı Adı :
Şifre :
 
Untitled Document
PAYDAŞLIĞIMIZ - GÖRÜŞLER

Ömer GÖRENER


Banvit Genel Müdürü Ömer GÖRENER, "Kuş Gribi" ve "Kanatlı Sektörü" değerlendirdi. (22 Şubat 2006)

1.      Son günlerde ortaya çıkan “kuş gribi” kanatlı sektörünü nasıl etkiledi?
 
Yaşadığımız kuş gribi vakaları ile ülkemiz kanatlı sektörü son 5 aydır önemli sıkıntıları göğüslemeye çalışıyor. Üreticiler açısından önemli ölçüde zararlar edilmiş durumda. Kriz öncesine göre şu an sektördeki üretim rakamları oldukça düşük seviyelerde seyir ediyor. Kriz nedeniyle sektör yaklaşık olarak yüzde 50 civarında bir daralma yaşıyor. Ancak yılın ilerleyen aylarında krizin etkileri azaldıkça tekrar büyümeye geçileceğini tahmin ediyoruz.
 
2.      Sektörün bu krizden çok büyük yara almadan çıkabilmesi için nasıl bir strateji izleniyor ve izlenmeli? Bu konuda üreticilere, devlete ve tüketicilere ne gibi görevler düşüyor?
 
Şu an içinde bulunduğumuz ortamda üreticilerin öncelikle başlangıç olarak küçülme ve maliyetleri en aza indirerek hareket etmesi, diğer taraftan tüketicilere kitle iletişim araçları kanalıyla üretilen ambalajlı, markalı ürünleri tercih etmelerinin gerekliliği  anlatılarak, yaratılan panik sayesinde yok olan talebin yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerekiyor.
 
Kuş gribi vakalarının ardından gerek bilim otoriteleri, gerek üreticiler gerekse hükümet yetkililerince bilgilendirici çalışmalar gerçekleştirildi ve bu çalışmalar sürdürülüyor. Bu nedenle kamuoyunun belirli bir bilinç düzeyine ulaştığını biliyoruz. Artık tüketicilerin de hiçbir risk taşımayan entegre tesislerde üretilmiş piliç ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketmeliler.
 
Gerekli daralmaları gerçekleştiren ve iletişim çalışmalarını sürdüren entegrasyonlara devletin de birtakım tamamlayıcı destekler sunması lazım. Bu konuda bazı adımlar atılmış durumda ama yine de çok yeterli seviyelerde olmadığını düşünüyoruz. Çünkü destekler neredeyse tamamen yumurta üreticilerine yönelik düzenlenmiştir, biz piliç entegrelerine de önümüzdeki günlerde yeni desteklerin açıklanmasını ümit ediyoruz. Özellikle Ziraat Bankası’nın sektörün şu anki koşullarına uygun kredilendirme yapmasını, mevcut stokların satın alınarak yurt dışındaki yardım projelerine verilmesini ve piliç etinde %8 olan KDV’nin kırmızı etin %1 KDV oranı ile aynı seviyeye getirilmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde gelinen noktanın hükümet yetkilileri ve sektör temsilcileri ile yeniden değerlendirilip, verilecek yeni destekler gündeme getirilmelidir. 
 
Buna ek olarak göç yolları üzerinde bulunan ülkemizde tekrar aynı üzücü olayların yaşanmaması için hükümetin kırsal kesimlerde açıkta, kontrolsüz olarak gerçekleştirilen kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve ambalajsız, markasız piliç satışı ile ilgili önlemleri kararlılıkla uygulanmaya devam ettirilmesi gerekmektedir.
 
3.      Sektörün yarattığı istihdam ne düzeyde? Bu ortamdan istihdamın nasıl etkilenmesi bekleniyor?
 
Ülkemiz kanatlı sektöründe, 10 bin piliç eti ve 5 bin yumurta işletmesi faaliyet gösteriyor. Ayrıca sektörde doğrudan 20,000 kişi istihdam  ediliyor ve kontratlı köylüler de katıldığında sektördeki istihdam sayısı 130,000 kişiye kadar çıkıyor.  Ancak, nakliye, ilaç, esnaf, yan sanayi, pazarlama elemanı gibi sektörler katıldığında sektörden etkilenen işgücü sayısı 2 milyonu buluyor.
 
İlk sorunuzda da sözünü ettiğim gibi kriz nedeniyle sektör yaklaşık yüzde 50 oranında bir daralma yaşıyor. Bu daralma ne yazık ki üretimden istihdama kadar uzanıyor. Krizin etkileri tamamen atlatılana kadar sektörün yeni istihdam alanları oluşturması mümkün görünmemektedir.

4.      Kanatlı sektörünün ihracat potansiyeli nedir ve bu durum ihracatı nasıl etkiledi?
 
Kanatlı sektörü olarak Avrupa Birliği'ne ihracatın eşiğindeydik. Son 20 sene içerisinde dünyanın büyük üretici ülkeleriyle neredeyse aynı düzeye ulaşan sektörümüz önemli bir ihracat potansiyeline sahip. 8 - 10 yıl  süren AB'ye ihracat izni çalışmalarının son aşamasına gelinmiş ve 2006 yılının ortalarına doğru ihracata başlanılması hedefleniyordu. Ama yaşadığımız olaylar nedeniyle artık bu yılı bir yana bıraktık. AB'ye ihracatın 2007 öncesinde gerçekleşeceğini  sanmıyoruz. Ancak işler normal seyrinde giderse gelecek yıl ihracata başlanması söz konusu olabilir.

Saygılarımızla,

Ömer GÖRENER
Banvit A.Ş.
Genel Müdür
 
 
 
 
Esin KOCA ÖZSOY
Melek BAR ELMAS ; Bodrum ve Mavi Günler
Melek BAR ELMAS ; İstanbul Bilişim Kongresi
Melek BAR ELMAS ; GPRS'den Veri Aktarımı
Melek BAR ELMAS ; OT/ VT (Otomatik Tanıma/ Veri Toplama)
Melek BAR ELMAS ; Windows Vista Nedir ?
Esin KOCA ÖZSOY
Melek BAR ELMAS ; Bluetooth Nedir ?
Erdal BAHÇIVAN
Esin KOCA ÖZSOY
Esin KOCA ÖZSOY
Mustafa KOÇ
Melek BAR ELMAS
Esin KOCA ÖZSOY
Melek BAR ELMAS
Melek BAR ELMAS
Birkan SUNAR
Esin KOCA ÖZSOY
Ömer GÖRENER
Sibel DEMİR
Esin KOCA ÖZSOY
Dr. Feryal MENEMENLİ
UNO
Sibel KUTMAN
Ömer GÖRENER

 

Neden Yazılım Devi Olamadık ? (Melek BAR ELMAS)
Genel Müdürümüz Melek BAR ELMAS TRT Televizyonuna "Üretimden Kalkınmaya" programına konuk konuşmacı olarak katıldı...
Melek BAR ELMAS "RADYO PINK"te...(22 ve 24 Nisan 2007 tarihlerinde)
İnternet ortamında "Destek Hizmetlerimiz" başladı. 02.10.2006
"Türkiye Bilgisayar Yazılım Meclisi" oluşturuldu.
KAGİDER'in ikinci üye Workshop'u 28 Mart 2007 tarihinde Genel Müdürümüz Melek BAR ELMAS'ın da katılımıyla gerçekleşti.
Alem Dergisi (21.03.2007) KAGİDER'de Görev Değişimi
Pazarola Dergisi : "Ödül, Gurur, Bilgisayar, Poğaça" Şubat 2007
Ücretsiz "Temel MS Excel" seminerimizi gerçekleştirdik. 31 Ocak 2007
Ücretsiz "Temel MS Windows" seminerimizi gerçekleştirdik. 10 Ocak 2007
İşte "Akıl İşleri" GLOBAL Aralık 2006
© Copyright MERLİN BİLGİSAYAR 2005